Desi in mod normal aceste simptome care anunta menopauza apar dupa 40-45 de ani (ba chiar si dupa 50), in ultimul timp, datorita stresului, stilului de viata si a compusilor chimici sintetici din alimentatie, tot mai multe femei intra la menopauza la varste din ce in ce mai mici.
Iata care sunt, asadar, simptomele ce anunta ca perioada de fertilitate a organismului tau se apropie de final:
Menstruatii neregulate
Poate fi un semn al tulburarilor hormonale care preced intrarea la menopauza. Aceste dereglari se pot reflecta atat in numarul de zile ale menstruatiei (mai putine sau dimpotriva, mai multe decat in mod normal), cat si in cantitatea de sange pierdut (care la fel, poate fi mai mica sau mai mare decat este normal).
Calduri bruste (bufeuri)
Sunt stari bruste, de scurta durata, ce lasa senzatia unor valuri de caldura in tot corpul. Atunci cand sunt mai intense pot duce la transpiratii. Pot aparea atat in timpul zilei, cat si noaptea.
Scaderea libidoului
Este un alt simptom al instalarii sau apropierii menopauzei. Pierderea apetitului sexual, desi nu coincide neaparat cu pierderea fertilitatii, este provocata in perioada de perimenopauza de scaderea nivelului de hormoni al glandelor sexuale (in special de hormoni androgeni). Scaderea libidoului mai este asociata acum si cu scaderea cantitatii de secretii vaginale, ceea ce duce la aparitia uscaciunii vaginale (uscaciunea vulvei).
Sforaitul
Sforaitul la femei, apare la instalarea menopauzei pe fondul scaderii nivelului de estrogen care pana atunci are rolul, printre altele, de a mentine elasticitatea muschilor din jurul traheei.
Schimbari bruste de temperament
Se trece usor de la o stare la alta. Euforia poate lua locul depresiei, si viceversa, intr-un interval de doar cateva minute. Aceste schimbari bruste ale temperamentului pot fi mai intense sau mai moderate.
Memoria incepe sa joace feste tot mai des
Pe masura ce hormonii scad in intensitate, repercursiunile acestui fenomen se rasfrang si asupra sinapselor dintre neuroni si astfel apar problemele de memorie. Acestea nu sunt grave dar se manifesta sub forma unor lapsusuri si alte fenomene similare.
Cresterea in greutate
Ingrasarea se datoreaza pe deoparte atat modificarilor hormonale (ele influenteaza modul in care se distribuie grasimea la nivelul organismului), pe de alta modificarii apetitului. Este posibil ca acum gusturile sa se schimbe. Multe femei care se afla la perimenopauza observa ca au inceput sa le placa dulciurile mai mult decat inainte.
Concluzie
Schimbarea apetitului, combinata cu modificarile hormonale si cu incetinirea metabolismului (provocata in special de scaderea nivelului de testosteron), explica acest fenomen de luare in greutate.
Fiecare dintre aceste simptome, pot avea multe alte cauze si nu pot fi luate ca repere absolute. Ele sunt doar indicii dar care luate impreuna pot contura o imagine de ansamblu. Nu trebuie sa ne simtim descurajate si trebuie sa stim ca exista multiple tratamente naturiste pentru menopauza foarte eficiente in combaterea acestor simptome neplacute care insotesc aceasta perioada a vietii.
Ca ne place sau nu, menopauza este un fenomen natural prin care cu toate trecem mai devreme sau mai tarziu, important este sa o abordam corect, cu resemnare dar si cu curaj si pofta de viata, atitudinea si starea de spirit interioara contand foarte mult in aceasta ecuatie delicata.
Lasă un răspuns