La 14 km de Focssani, in Manastirea Dalhauti, veche asezare calugareasca din secolul al XV-lea, se afla Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Pentru binele facut oamenilor, este renumita in toate satele si orasele din Tara de jos a Moldovei, precum si in judetele Buzau, Prahova si Ialomita.
Provenienta este invaluita in mister
Originea ei se cunoaste din traditie si din lucrarea „Istoricul Manastirii Dalhauti”, aparuta in 1932. Localnicii si calugarii batrani spun ca icoana ar fi chiar de origine apostolica, o copie dupa icoanele pictate de Sfantul Apostol si Evangelist Luca.
Staretul Anufie al acestei sihastrii a luat icoana de la Ierusalim, pentru a o aduce la Dalhauti. Apropiindu-se de Constantinopol, a fost prins de turci, care i-au furat tot, inclusiv icoana, pe care au ascuns-o intr-un grajd de cai.
Noaptea, grajdul a inceput sa vuiasca si caii s-au omorat intre ei, iar grajdarii care au intrat au fost si ei omorati. Staretul a fost condamnat la moarte si dat unui ienicer sa-l execute, insa acesta era un roman care l-a facut scapat, cu conditia sa nu se mai intoarca la Constantinopol. Trist ca a pierdut icoana, Anufie s-a intors la cassa parinteasca. Aici, turcii ii omorasera familia si a mai gasit in viata doar un frate mai mic. Necajit, staretul a plecat sa se reculeaga si, intr-o buna zi, pasii l-au purtat la malul marii.
Icoana a aparut din mare
Dintr-o data, pe apa a zarit o lumina care se apropia de el. A doua zi a venit iar la locul cu pricina si nu mica i-a fost bucuria cand, in locul luminii, a vazut Sfanta Icoana a Maicii Domnului, plutind in picioare pe mare.
Icoana este de o rara frumusete si inspira evlavie si inaltare sufleteasca. Ca toate celelalte icoane facatoare de minuni si aceasta este asezata in partea stanga a naosului, intr-o strana speciala din lemn sculptat. Ea a fost ferecata in argint aurit in anul 1843 si multe au fost minunile savarsite de ea. Cele mai cunoscute sunt vindecarile de boli, la ea venind oameni bolnavi din toate colturile tarii ca sa capete sanatate.
Lasă un răspuns